Kazım Mirşan’a Göre Erken Türk Devletleri

Bir Oy Bil Çağı

Türük Bil devletinin sınırlarını Çin kaynakları aynen şöyle veriyor: Doğuda Taluy denizinin ( Kore Denizi ) batısından, batıda Hazar denizine kadar, güneyde Taklamakaan çölünün kuzeyinden, kuzeyde Baykal gölünne kadar 3 bin kilometre büyüklüğünde idi.


En eski çağlarda Türklerin kendilerine On ve Ok dediklerini, On Uyul (On Federasyonu ) şeklinde devlet kurduklarını görüyoruz. İ.Ö. 1571’de kurulan devlet At Oy Bil devletidir.Ata, Tanrıya kavuşmuş ruh demektir. At, canın Tanrıya kavuşmak üzere tenden atılması anlamına gelir. Tabii ata, daha sonra baba, dede anlamında da kullanılmıştır.





Son Buzul Çağı


 son buzul çağı

İ.Ö. 1517’de kurulan devlette Tatar sözü kullanılmıştır. Türük sözü ise İ.Ö. 879 yıllarında ilk defa geçiyor. Erenköy yazıtında, Çilgiri yazıtında, Etrüskçe’de Protogrekçe’de “At” kelimesi çeşitli şekillerde geçiyor. Tatar sözünün kökünün de “At ata” sözünden geldiğini Rus Nikolsky söylüyor.”Oğuz” ise öbür dünyaya geçmek için gerekli şartları gerçekleştirmiş kişi anlamındadır.At Oğuzlar, Tatarlarla birlikte At Oy Bil’in kurucusudur. Otuz Tatar diye okunuş yanlıştır. At Oz  Tatar, At Uquz Oğuz diye okunmalıdır.

Semerkant’ta Taksta Karaça geçidi alanında 100 bin yıllıktan daha eski, taştan silahlar, Yine Özbekistan’da Teşiktaş mağarasında aynı döneme ait buluntular, Semerkant kalasında 40 bin 12 bin yılları arasında taş baltalar bulunmuştur.



Taş Bulgular 

Afganistan’ın Karakamar kalasında 34 bin yıl öncesine ait buluntular, Başkurdistan’ın Ofa ilindeki Kızılyar köyünde karbon testine göre 29 bin yıl öncesine ait buluntular var. Şölgentaş mağarasında 14 bin yıllık buluntular mevcut.

Tamgalı Say ise, 40 bin-12 bin yıl öncesine ait dönemleri kapsıyor. Bu kültürün yansımalarını İngiltere’de Fransa’da, Çekya’da ve Slovakya’da, Baltıklar’da, İtalya’da ve Romanya’da görmek mümkündür. Avrupa dillerinin hepsinde erken Türk dönemine ait sözler vardır.

Türklerin Taşa Bıraktıkları İzler


Birinci Ana Yurt: Yedisu Bölgesi

Tamgalı Say

Tamgalı Say, bir okul gibidir. Bir tarih okulu. Bu okulu inşa edenler, Ala dağlardan Talas özenine kadar geniş bir alana yayılmıştı. Açıktaş ve Issık Kurganı yazıları da son derece eskidir. Talas özeni Kırgız silsilesi Açıktaş mevkiindeki On notası denilen yazıtlarda On uyul liderliğinden söz edilmektedir ki, en eski Türk devletinin adı budur: On-Uyul (On Federasyonu) Almatı’dan 55 km. uzakta, Issık kurganında bulunan gümüş kaptaki yazıda ise, ölen devlet başkanının oq haline geldiği belirtiliyor, yani bugünkü algılma ile cennete gittiği söyleniyor.



İkinci Ana Yurt: Erken Türklerin

Baykal göl kıyısındaki Lena nehrine kadar uzayan alandır. Ulu Kem Biltiri’de gördüğümüz tamgaların izleri Oral dağlarına, hatta Güney Fransa ve Portekize kadar uzanmaktadır. Erken Türkler bugünkü Vietnamlılar ve Çinlilerin konuştuğu dil gibi bir dil kullanıyordu. Ulu Kem Biltiri’deki  yazıtlarda “Esi em” sözü, “benim” demekti. Bu kalıbın bugünkü İngilizcede “I am” olarak aynı anlama geldiğiniz görüyoruz. Almaca’daki “der” ve “er” sözccükleri de bu yazıtlarda vardır.



Üçüncü Ana Yurt: Oral Dağları

Erken Türklerin üçüncü yurdu Oral dağlarıdır. Başkurdistan’da, Ofa ilinin Kızılyar köyünde 29 bin yıllık, Ak idil boyundaki Şölgentaş mağarasında 14 bin yıllık bir mağara vardır. Bu mağarada eski Türk tamgalarına rastlıyoruz. Buradaki tamga karekterleri, Bulgaristan ve Makedonya’ya kadar yayılmış durumdadır.

Etrüskler ise Avusturya’dan İtalya’ya inmiş ve Po ovasına geçici olarak yerleşmiş ve Etruia’ya göç etmişlerdir. Çünkü orada bakır ve kalay madeni vardı.Oral dağları da maden açısından zengindi. Bu sebeple erken Türkler Ukrayna kırlarında fazla durmayıp Balkan dağlarına yerleşmeyi tercih etmiş olmalılar.


Dördüncü Ana Yurt:  Doğu Anadolu

Erken Türklerin dördüncü anayurdu Doğu Anadolu’dur. Çelo dağında Kahnı Melikan ve Tahtı Melik Zirvesi kaya resimleri, Mazzur vadisi Giyimli köyü resimleri, Ergani yakınlarındaki Çayönü yerleşmesi, Put köyünde Kızlar mağarası resimleri, Başet dağı ve Cunni mağarası yazıtları…Van’ın kuzeyindeki Çilgiri köyü yazıtlarında sonradan Mısır’a hiyeroğlif olarak geçecek tamgalar mevcuttur.

Çilgiri Yazıtı
Çilgiri Yazıtı




BİRİNCİ DEVLET : ON UYUL 


Yüce Konfigürasyon Yazıtı 

Yüce Konfigürasyon Yazıtı    Fransa’nın Vichy şehri yakınlarında Glozel’de bulunan yazıtlarda, On İl halkı deyimi geçiyor. Erzurum Karayazı ilçesi Salyamaç köyü yakınlarındaki Cunni mağarasında On İsilis deyimini görüyoruz. İstanbul’da Kazım Mirşan’ın oğlu Murat Mirşan tarafından Erenköyde, bir inşaat kazısı sırasında bulunan yazıtta Uw On, At ata uç ve Esilis esis ifadeleri okunuyor. Aynı yazı tipini Trabzon mağarasında da görüyoruz. yine Side yazıtlarında aynı alfabe var. Bu da Batı Anadolu’da UW ON’ların etkin olduğunu gösteriyor.



Erenkoy Mermer Yazıtı 



Erenkoy Mermer YazıtıHeredot, İonların alfabelerini Fenikelilerden aldıklarını söylüyor.
Bu alfabenin, de Uw-On alfabesinden alındığı, harflerden anlaşılıyor.
Demek ki Orta asya’da kurulmuş Türk Devleti, On Uyul halkı Anadolu
ve Avrupayı geniş çapta etkiliyor.


İKİNCİ DEVLET : BİR OY BİL

Bir sözü eski Türklerin geliştirdiği astrofizik kavramlardan birincisidir. “Bir”, herşeyi meydana getiren şey demektir.Bir Oy Bil sınırları, Doğu anadolu’dan Altaylara kadar uzanmaktaydı. Fakat birlik felsefesi gereği Avrupa’ya kadar yayılmış olan bu  halkın bir olması gerektiği inancı vardı.


ÜÇÜNCÜ DEVLET : AT OY BİL

Bu devletin kuruluşunda 10 bin yıl önce kara buzlarının erimesi, Hazar ile Kara denizinin birleşmesinin de rolü var.dı. Bu devletin efsaneleri, abide olarak İ.Ö. 517 yılında dikilen yazıtlara yazıldı. Bilge Kağan ve İl-Bilge Katun diye okunan kişiler İ.Ö. 1517 yılını göstermektedir. Çünkü yaradılışta meydana gelmiş olan halkı kalkındırmış olan kişiler diye bunlaran  söz edilmektedir. Zaten yazıtta Öngre Bina Başı, “Tanrıyı burada  haberdar ettim ve bin yıllık tarihimi buraya kazdırdım” diyor. bütün düşman kavimleri kendisine tabi kıldığını anlatıyor. Devletin üç kısımdan oluştuğunu bildiriyor. On Oğ kavmi hakanlığı, bu kavmin güney liderliği ve Altun Yış liderliği.

On Oğ’lar Avrasya’nın 60 halkının egemeni idiler. Anavatanda 5 devlet, anavatana katılmış 5 devlet olmak üzere, 10 devletli On Uyuğur’u kurmuşlardı.Dışarıda kalan 17 devlet de bu devletin uydusu idi. Türük Bilge Kağan’ın Yuğ törenine 500 ayrı bölgenin komutanı gelmişti ki, 500 müstahkem mevkii demek, Sovyetler Birliği genişliğinde bir devlet demekti.

Bu duruma göre, diğer Türk Devletleri birbirinin devamı sayıldığından, Türk devletinin 3523 üncü yılındayız. AT-İL devletinin adı, (At -oy-bil) mukaddes halk anlamına geliyor.

AT: Tanrıya ulaşan kuralları olan halk.

Türk kelimesi de Oğuz kelimesi de o zaman için dini kavramlardır.
Bu durumda, AT-İL: “Teninden atılarak, yani çıkarak cennete giden insanların halkı” demektir.

AT-İL devleti, Altaylardan Romanya’ya kadar yayılmış durumdaydı. Romanya’da İsil Irmağı var. İster ırmağı diyorlar , şimdi, ismi o zamandan kalmıştır. Yine bugünkü Ukrarayna,  ismi “Kırayna”dan kalmadır. Yani Türk devletinin kır bölgesi, sınır bölgesi.


DÖRDÜNCÜ DEVLET : TÜRÜK BİL

Bumin Kağan, At Oy Bil’den ayrı olarak dördüncü bir devlet kurdu.Çünkü At-Oy-Bil,  daha çok Avrupa Oq’larına yönelikti. Bumin Kağan doğuya yöneldi ve Türgişleri kendi dinine bağladı, Kore denizine kadar olan bölgeye sefer ederek aralarda Çinli olmayan halkı kendisine tabii kıldı.

Türük Bil devleti, Büyük OkyanustanUral dağlarına kadar uzanıyordu. Çıkış noktası Kazakistan, Kırgızistan topraklarıdır. Yani Yedisu bölgesi. Tarih yeniden bu devletin kuruluşu ile başlıyor.

Önre Bina Başı, Türk dinini yaymak üzere İdil-Ural’dan kalkıp, Selangaya kadar gidiyor. Türklerin ana kütlesi, o sırada Çin’in Okyanus kıyılarında yaşıyordu. Bu Türk devletleri ile birleşik diğer devletler merkez Moğolistan olmak üzere tek devletti. Bir ucu Okyanus kıyısında , bir ucu Avrupa’da.

Türük-Bil Devletinin Kağanları
Türük-Bil Devletinin Kağanları

Türük-Bil Devletinin KağanlarıDeğerli Kazım Mirşan’ın Ön Türkçe Sözlüğünden

Ň : NG
OT-OZ : EN ESKİ TÜRK
OQ: ÖN TÜRK
ON : ÖN TÜRK
ËSİS : ALLAH
AT-ÖG : BÜYÜK İSKENDER
ÜR-APA: URAL NEHRİ
ISUB-UR TURQAN BOL-BOLI : SAMARKAND VİLAYETİ TARİHİ
ÖGİS : TÜRK PEYGAMBERİ
ÖGÜZ: NEHİR
ÖD: ÇAĞ, ERA, ZAMAN HESABI BAŞLANGICI
ÖK : KRALLIKAL- ËSİS ULUS QUTU UYULUP YЇTİNÇ AY : ALLAHA İNANAN NÜFUSUN MUKADDESATI ETRAFINDA TOPLANILAN YILIN (YANİ UYULUN YIL) YEDİNCİ AYINDA (YANİ. M.Ö. 1.7.879’DA)
OĞ, OĞ-UR, OZ-OĞULUĞ, OZ-OĞU, ËSİK ÖK =TÜRKLERİN AVRUPAYA YERLEŞEN KAVİMLERİ YANİ OĞUR’LAR
TABIĞAÇ : BARBARLAR, ORTA ÇİN ÇİNLİLERİ
TAWĞAÇÇA : ÇİNCE
TÖPÜT : TİBETLİLER
APAR: AVARLAR
PURUM : ROMALILAR
QIRQIZ : URAL DAĞI TÜRKLERİ
OT-OZ TATAR : MANÇURYA OQ’LARI (TÜRKLERİ)
QITAŇG VE TATABЇ : ÇİN’İN BÜYÜK OKYANUS KIYILARINDAKİ OQ’LARI
OD URUCŇUL ULUTUN QAĞAN : ATEŞE VURULMA MELEĞİ (APOLLON)
ON-OQ-BUDUN : İSKİT TÜRKLER
OQ AT OQULUĞ :  İSKİT BAŞKENTİ
ÇЇK BUDUN : PERS MİLLETİ
ÖTÜL AT-URUDUŞ BUDUN ÜZE UŞUD: GEÇERLİ VEKİLLER HEYETİ ÜZERİNBAŞBAKAN
AT UÇ UÇU : İKTİDAR SAHİBİ OLMA
ÖK ЇYERE : KRALLIĞA TABİİ ARAZİ
BEGİLİK URI OĞIL : BEY MEVKİLİ ERKEK VEKİL
ËSİLİK QIZ QĞIL : KRALİÇE MEVKİLİ KIZ VEKİL
ЇKİ İL ЇTİBİRLİK BUDUŇ : İKİ HALKTAN OLUŞAN NESİL

AT-OY BİL DEVLETİNİN 1000 NCİ KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNDE YANİ M..Ö. 517’DE TARİHÇİMİZ ÖŇRE BİNA BAŞININ  (TÜMGENERAL DEMEK VE AYNI ZAMANDA KİŞİNİN İSMİ, SONRADAN İSMİ VE RÜTBESİ, “ЇRİL ÖNTE ” YANİ BAŞ KOMUTAN OLUYOR.) TAŞA YAZDIĞI İFADE :

BİŇ YILLIQ ÖTÜMİN-KÜNLİG BİTİGİMİN-BЇLGÜMİN ANTA OY-IŞI TAŞQA OY-URUTUTDIM

BİN YILLIK GEÇMİŞ GÜNLERE AİT TARİHİMİ ORDA MEMORANDUM-YAZISI TAŞINA YAZDIRDIM.

Prof. Dr. Kazım MİRŞAN

Türk Kültürü Dergisi Sayı : 241 Yıl : XXI