Japon araştırmacılar, Moğolistan’da Bilge Kağan’ın oğlu Tengri Kağan dönemine ait 14 yazıt buldu

TÜRK UYGARLIĞI HER GEÇEN GÜN ORTAYA ÇIKIYOR
Moğolistan’da 1300 Yıllık Türk Anıtsal Mezar Keşfedildi
Moğolistan’ın doğusundaki Dongoin shiree arkeolojik alanında, Türki runik yazılar kazınmış 14 dikili taştan oluşan kare bir mezar kompleksi keşfedildi.

Dongoin shiree arkeolojik alanında bulunan Türki mezar kompleksi. F: Osaka University and Institute of History and Archaeology, Mongolian Academy of Science
Keşif, Osaka Üniversitesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortak yürütülen kazılar sırasında üç yıllık bir araştırma projesi kapsamında yapıldı.
Daha önce, bu tür yazıtların yalnızca Ulan Bator’un batı bölgesindeki bozkırlarda olduğuna inanılıyordu. Ancak bu keşif, Ortaçağ’da doğu Moğolistan’daki ilişkilerin ve kabile dengelerinin aydınlatılmasını sağladı.
Söz konusu anıtsal yapı kare biçiminde ve ortadaki yükseltilmiş bir tepedeki mezarın etrafını saran yazıtlı 14 dikilitaştan oluşuyor.
Dikilitaşlardaki her bir yazıda, Türki kabilelere ait toplam 100 tamga yer alıyor (Tamga, Avrasya Türklerinin kullandığı bir mühür,  harf, yazı ve damga). Aynı zamanda bu dikilitaşlardaki yazıtlar, Moğolistan’da şimdiye kadar bulunan en büyük Türki yazıtlarını oluşturuyor.
Mezarda bulunan kömür parçası, koyun derisi parçası ve bir at kemiği parçasına yapılan radyokarbon analizler, bu mezar kompleksinin yaklaşık olarak 8. yüzyılda, İkinci Göktürk Kağanlığı döneminde yapıldığını gösteriyor.
Yazıtları deşifre eden Profesör Takashi Osawa, bu mezar kompleksinin bir Yabgu’ya ait olduğunu söylüyor. Yabgu, Bilge Kağan döneminde (MS 716-734), Kağan’dan sonraki en yüksek ünvandı.
Anıtsal mezar kompleksinin etrafında yapılan ritüellerin bir illüstrasyonu. F: Osaka University and Institute of History and Archaeology, Mongolian Academy of Science
Ayrıca, bu Yabgu’nun doğu Moğolistan’da Tengri Kağan döneminde (MS 734-741), üst düzey idari görevli ve bir komutan olan Tölis-Shad oldu.
Bulgular, bu benzersiz mezar kompleksinin bulunduğu Dongoin shiree stepinin, Çin ve Türk metinlerindeki yazıtlardan bilinmeyen eski Türk Kağanlığının doğu alanının merkezi olduğunu gösteriyor.
Ayrıca bulgular, doğudaki hükümdarlar ile bölgedeki Moğol kavimleri arasındaki siyasi ve askeri güç ilişkilerini ortaya koyuyor.
Science Daily. 21 Aralık 2017.
Osaka University. “Discovery of ruins of ancient Turkic monument surrounded by 14 pillars with inscriptions.” ScienceDaily. ScienceDaily, 19 December 2017.



Bunlar da ilginizi çekebilir:

  • Piri Reis Haritası PİRİ REİS HARİTASI HAKKINDA İZAHNAME [1]  TAM METİN Türk Tarih Kurumu Yay. I. Dizi-Sayı 1  1. baskı 1935 2.baskı 1999     &nb… Devamını oku..
  • Saka-Yakut Türkleri Bezekleri Bezek, el sanatlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Halkın sanatsal fantezisini ve ustalığını yansıtır. Yakut Türkleri ezelden beri konutlarını, ritüel eşyalarını, ev eşyalarını… Devamını oku..
  • Türklerin En Büyük Kitaplığı Gazeteci Rıza ZELYUT yazısı / Güneş Gazetesi Bilim dünyası farkında değil amma eski dünyanın en büyük ve en eski kitaplığı, Türklere aittir. Güney Sibirya’dan başlayarak … Devamını oku..
  • Yunus Emre Ben yürürüm yane yane   Aşk boyadı beni kane   Ne akılem ne divane   Gel gör beni aşk neyledi. Miskin Yunus biçareyim Baştan ayağa yareyim Dost ilinde… Devamını oku..
  • “Sizin Eğitim Sisteminizde Milli Ruh Yok..!” Dönemin Başbakanı Turgut Özal zamanında gerçekleşmiş bir olay şöyle anlatılır: Japon eğitim uzmanları gelmiş ve ülkemizin eğitim sistemini incelemiş, Özal’ın bürokratların… Devamını oku..