Orhun Yazıtları Müzeye Taşınırken Çekilmiş Fotoğraflar ve Müzedeki Bugünkü Hali

MOTAP Moğolistan'daki Türk Anıtları Projesi
Moğolistan'da Orhun vadisinde, Göktürk Anıtlarının en önemlilerinin yer aldığı Bilge Kağan ve Kültiğin külliyelerinde ve Nalayhan'da yer alan Tonyukuk külliyesinde yapılan koruma – onarım çalışmaları 2000-2007 yılları arasında yürütülmüştür.

2000 yılından itibaren çalışmalara katılan Yüksel Dede 2004-2007 yılları arasında ise proje başkanlığını üstlenmiştir.

MOTAP projesi, anıtların korunması, onarımı, kopyalarının yapılması ve araştırılmasını kapsamaktadır. 2000 yılında Prof. Dr. Sait Başaran başkanlığında yürütülen çalışmalarda anıtlardaki bozulmalar tespit edilmiş ve acil müdahaleler ve temizlik çalışmaları yapılmıştır. Yine aynı yıl kırılarak parçalara ayrılmış Bilge Kağan anıtı eserle Orhun vadisine inşa edilen depo-müze binasına taşınmıştır.
2001 yılında aynı çalışmalar Tonyukuk külliyesinde de sürdürülmüştür. Diğer taraftan depo-müze binasına taşınan Bilge Kağan anıtına ait parçalar yapıştırılarak anıt ayağa kaldırılmıştır.
2003 yılında Yüksel Dede yönetiminde devam eden çalışmalarda kazı alanının rölevesi çıkarılmış ve aynı zamanda anıtlar üzerindeki koruma onarım çalışmalarına devam edilmiştir.
2004-2007 yılları içersinde anıtların kopya çalışmaları tamamlanmıştır. 2007 yılında açık alanda yer alan Költigin anıtı da depo-müze binası içerisine taşınmış ve burada restorasyon çalışmaları tamamlanmış, daha sonrada ayağa kaldırılarak koruma altına alınmıştır.
Anıtların yapılan kopyaları açık alandaki özgün yerlerine yerleştirilerek çalışmalar tamamlanmıştır.

2008 yılında depo-müze binası müze haline getirilerek anıtlar burada koruma altında teşhir edilmektedir.