Yeni Türk Yazıtları Bulundu..!



OSAKA - Eski Türk Yazısı ile yazılı iki büyük taş levha Doğu Moğolistan steplerinde bulunmuştur. 100 yılı aşkın bir süreden beri bir Japon araştırmacı tarafından bu tür bir keşif ilk kez yapıldı.

Osaka Üniversitesi Lisansüstü Okulundan Eski Türk Tarihi Profesörü Takashi Osawa kitabeleri sekizinci yüzyılın ortalarına tarihlendirdi. 
“O buluntular Çin'de hüküm sürmüş Sui ve Tang hanedanları döneminde yaşamış, onlarla karşı karşıya gelmiş Orta Asya bozkırlarında bulunan Göktürk halkının barış ve savaş zamanındaki siyasi sistem ve kurumlarıyla ilgili çok değerli ipuçları sunabilir” dedi.
Osawa ve Bilimler Akademisi Moğol Arkeoloji Enstitüsü araştırmacıları Dongoin shiree denilen bir arkeolojik sitede Mayısta iki dev kitabe kalıntısı keşfedildiğini söyledi. Kitabeler Moğolistan'ın başkenti Ulan Bator’un 400 kilometre güneydoğusunda Delgerkhaan Dağı yakınındadır. 
Kitabeler, sırasıyla, 4 metre ve 3 metre olarak ölçülmüştür. 
Kitabeler Eski Türk yazısını oluşturan damgalar olarak 20 dizinde, 2.832 sembolle yazılmıştır. 

Osawa yazının deşifresinde, “ölen sevgili evlatlarının arkasından ailelerinin ağıtları ve vatanı terk etmek zorundaki insanlara ağıtlar” olduğunu söyledi.

Bir yazıtta "Ah, benim evim!" diğerinde: "Ah, benim vatanım!" konusu işleniyor.

Kitabelere kazınmış İşaretler büyük olasılıkla Ashina (AŞİNA) kabilesine, yani İkinci Türk İmparatorluğu'nun hükümdarlık ailesi (682-744) üyelerine ait özel metinleri içermektedir.

Göktürkler kendi alfabeleri ve kendi dilleriyle kitabeler yazan Orta Asya'daki eski göçebe insanlardır. 

Uzmanlar, en ünlü üç Eski Türk yazıtının (Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk) yaklaşık 120 yıl önceki merkezi Moğolistan’da keşfinden beri türünün ilk keşfi olan bu yazıtların keşfedilmesinin çok önemli olduğunu söylemişlerdir.

Osawa  "Bu keşif toprağa gömülü kalan başka parçaların da bulunması ile bireylerin yaşamları ile ilgili rekor bir bilgi sunabilir," dedi.

Takao Moriyasu, Kinki Üniversitesi Orta Asya tarihi profesörü "Bir Danimarkalı dilbilimci 19. yüzyılın sonlarında Türk Yazıtlarını deşifre etmiştir. Yeni bulunan Eski Türk Yazıtlarının okuma merkezi olan Üniversitede deşifre edilmesiyle, en son buluntular yeni gerçeklerin çözülmesine yardımcı olabilir." dedi. 

Yili Kağan 552 yılında ilk Türk İmparatorluğu'nu kurduğu zaman Göktürk devletinin tarihi başladı.

630 yılında Çin’in Sui hanedanlığı zamanında Göktürkler bağımsızlığını kazanarak 2. Türk İmparatorlunu kurdu. Çinin siyasi manevraları sonucu 682 yılında Tang hanedanı döneminde Çin’in kurallarına (Entrikalarına) yenilerek Doğu ve Batı Göktürk İmparatorluğu olarak ikiye ayrıldı. 744 yılında Uygurlar tarafından tamamen ortadan kaldırıldı. Yerine Uygur Devleti kuruldu.