TARİH BOYUNCA BİZ TÜRKLERİN EN BÜYÜK HATALARI



1-) Ankara Savaşı
sonuç: Türkler ‘in Rumeli’ye açılması ve İstanbul’u fethi gecikti. Timur'un Çin üzerine gerçekleştirmek istediği sefer yalan oldu. Timur, savaştan sonra Çin üzerine çıkacağı seferde öldü. Ankara savaşı olmasaydı bir ihtimal daha erken Çin’in üzerine gidecekti.
2-) Atilla’nın 452 yılında Milano önlerine gelmesi ardından Papa Leon ile görüştükten sonra Batı Roma’yı haraca bağlayıp kuşatmayı kaldırması.
sonuç: Avrupa etnik haritası daha farklı olabilirdi. Türkler Avrupa’da kalıcı olabilirdi. Yüzyıllar sonra Osmanlıyla Rumeli’ye açılan Türkler Avrupa da kendine müttefik bulabilirdi. vs vs
3-) Mete Han’ın Baideng Muharabesi
sonuç: Hunların, köşeye sıkıştırıp kafa-kola aldığı Çin ordusu haraç ödemek suretiyle serbest bırakıldı. Eğer Çin ordusu imha edilseydi ve ardından akınlar kuzey Çin’e doğru devam etseydi ilerleyen yüzyıllarda Türk-Çin ilişkileri daha farklı olabilirdi.
4-) Timur’un, Toktamış liderliğindeki Altın Orda Devleti’ni yıkması
sonuç: Rus Knezlikleri serbest kalmayacaktı. Bir ihtimal yüzyıllar sonra o Rusların torunları orta Asya’nın canına okuyamayabilirdi. Rusya bu günkü toprak büyüklüğüne ve gücüne erişemeyebilirdi.
5-) Osmanlının coğrafi keşiflerde Avrupa devletleriyle beraber yenidünya arayışına çıkmaması, hâkimiyet alanını Akdeniz ile sınırlı tutması.
sonuç: Osmanlı da diğer Avrupalı devletler gibi Akdeniz ticaret yolları önemini kaybettiğinde elindeki sömürgelerden yararlanabilirdi. Barbaros Hayrettin Paşa günlüklerinde İstanbul’a “yenidünyanın keşfine bizde katılalım” diye haber yolladığında cevap olarak ''sen Akdeniz’i elinde tut yeter'' diye cevap verilmiştir.
6-) Yavuz Sultan Selim’in Anadolu’daki alevi Türkmenleri isyan ettiği için yerlerini değiştirmesi ve imha etmesi. Ardından Anadolu’nun içlerine kadar Kürt aşiretlerini yerleştirmesi.
sonuç: Kürt sorunu olmazdı.
ŞİMDİLİK AKLIMA GELENLER BUNLAR