Türk Milliyetçiliğine Dair (2)

Birinci bölümde Türklüğün ilk bilinirliğini en kabul edilir yoldan Göktürk hanedanlığı dönemine götürmüştük.

Büyük Hun Devletindeki federatif yapı içerisinde bulunan bazı topluluklarının, boy ve ailelerin Türk olup olmadığı, tartışmaya açık olduğu için, Büyük Hun Devleti dağıldıktan sonra, bazı Türk Boyları kısa süreli kendi devletlerini kurdular. Bu kurulan devletlerin bir kısmının bugün Türkiye’de hiç bilinmediği veya okutulmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz.
Tuyu-Kun (Türk-Hun) devleti buna örnek olarak verilebilir, galiba bu devletten bahseden tek tarihçi, büyük Türk Zeki Velidi Togan.
Fakat Hun Devletinin mirası üzerine kurulan ve büyük ölçekte bütün Türk Boyları’nı tek bir yapı içerisinde, devlet çatısında toplamış olan hanedan Göktürk’lerdir denilebilir.

Elbette burda amaç bilimdışı mistik bir hava vermek değildir, fakat şuana kadar anlattıklarımızdan sonra bir tespiti de yapmak yerinde olacaktır ki; Büyük Hun Devleti’nin kuruluşundan itibaren, büyümüş küçülmüş, yükselmiş alçalmış, tek yapı olarak kalmış, 2-3 belki 4 kola ayrılmış ta olsa, bazen zayıflamış ve sinmiş, bazen tekrar altın çağlarına dönmüş te olsa, aralıksız varolmuş bir Türk Devlet yapısından söz edilebilir. Türk Devleti Teoman veya oğlu Oğuz Mete Han ile bugün 2015’te halen varolan, ve 2300 yıla yakındır bu varlığını hiç yitirmemiş olan aynı Türk devletinin ta kendisi veya bu devletin bir parçası olagelmiştir.

O halde birinci bölümde sorduğumuz sorunun cevabı, yani Türk kimdir sorusunun cevabı 2300 yıldır kesintisiz olarak varolan Türk devletinin bünyesinde yaşamış olan insanlardır.

Peki 2300 yıllık zaman diliminde başka katılımlar olmadı mı, başka coğrafyalardan veya başka bir yapının içinden koparak gelen gibi soruların cevabını ilerleyen zamanlarda ve yazılarda kendiliğinden değineceğiz.

Türklerde "vatan" anlayışı, Türklerde "devlet" anlayışı ve Türklerde "dil" konuları ile bu soru veyahutta varsa akla gelen başka sorular da kendiliğinden cevaplanmış olacaktır.

2300 yıldır kesintisiz var olan ve şuan halen 7 devlet ve onlarca muhtariyet ve özerk bölge şekliyle var olan Türklük, zaman içerisinde çok önemli bir değişikliğe imza atmıştır ki, bu değişiklik Türklerin bugünkü halini almasının önemli sebeplerinden birisi olmuştur.


Bir sonraki bölümde kaldığım yerden devam edeceğim.


.