MATBAAYI TÜRKLER İCAT ETMİŞTİR

Tarih Uzmanı Ahmet ÇALIŞKAN
Yukarıda açıklanan deliller ve gerekçeler çerçevesinde özetle;
1. Çinliler, Uygurlardan önce ağaç ve sair maddeleri oyarak ve üzerine kabartma yazılar yazarak bunları mürekkebiyle kağıda geçirmişlerdir. Oysa
Uygurlar 9 ve 10 ncu Yüzyıllarda, Çinlilerin bu blok baskı tekniği ile çoğaltma tekniğinden farklı olarak, çağdaş matbaanın esası olan, hareketli Uygur harflerini kullanmışlardır. Çinliler ise 1041 yılında Uygurların tahtadan harfleri yerine madenden harfler imal ederek Uygurların baskı sistemini geliştirmişlerdir.
2. Çin yazısı binlerce şekilleri ihtiva etmektedir ve bunlarla baskı yapmak oldukça zor olacaktır. Uygur yazısı 18 harften ibarettir ve bu harflerle baskı yapmak, Çin yazısı ile baskı yapmaktan daha kolay olacak ve daha az zaman alacaktır.
3. Matbaa harfleri döken Uygur sanatkarlarının Çin matbaacılığında da faaliyet gösterdiğini Annemarie von Gabain’in çalışmalarından biliyoruz. Buradan da Uygurların, Çinlilere hareketli harflerle baskı yapma tekniğini öğrettiği sonucunu çıkarabiliriz.
4. Çinlilere ait ilk basılı vesikaların Uygurların hüküm sürdüğü Çin Türkistanı’nda bulunması da, matbaanın icadının Uygurlar tarafından gerçekleştirildiği yolundaki görüşleri kuvvetlendirmektedir.
Bütün bu delil ve gerekçeler bizi, matbaanın bir Çin icadı değil bir Türk icadı olduğu sonucuna götürmektedir.
Minyatürün kaynağı Uygur Türkleri'dir:
http://www.cnnturk.com/…/minyaturun.kaynagi.uygur…/437372.0/

Sn Suat Narin in tamamlayıcı görüşleri : Çinliler, Uygurlardan önce ağaç ve sair maddeleri oyarak ve üzerine kabartma yazılar yazarak bunları mürekkebiyle kağıda geçirmişlerdir. demek basma kumaşına ihanettir. yapmayın hocam. kadınlarımız ilk yerleşik düzene geçildiğinden beridir yaptıkları taş baskı buğda desenleri var.. adı hala değişmemiş basma.. çinlilerin kağıdının aslı da semerkand kağıdı.. çinlilere icat ettirdiniz.. semerkand kağıdı da dut ağacı liflerinden yapılır. dut ağacı da çinde, sarı nehirin ötesinde bulunmaz türk florasıdır.. önüne set gerip çinin işgal ettiği topraklarda öğrenmiştir, ipeğide kağıdı da, bunların kaynağı dut ağacını da.. çinliler değirmen nedir onu da bilmezlerdi. matbaa değirmenin mantığıyla yapıldı, uygurlarca..



.