Öztürkçe akımının öncülerinden olan "Çocuklara Rehber" dergisi.

Osmanlı çocuk dergiciliğinin zirvelerinden biri olan Çocuklara Rehber dergisi 1897 yılında yayımlanmıştır. Haftada bir çıkan dergi 20 paraya satılmıştır. İstanbul dışında yayımlanan dergilerin ilkidir.

"Mustafa Kemal'in, Selânik Askeri Rüştiyesinde okuduğu yıllarda Selânik'te yayımlanmakta olan Çocuklara Rehber adlı bu haftalık derginin soru-bulmaca türünde düzenlediği yarışmalara katıldığını öğreniyoruz."1
Aynı zamanda bu dergi öztürkçeye ağırlık veren "terkipsiz bir dil" kullanmaya da önem veriyordu. Özellikle Serezli Öğretmen Sadi, okuyucuları olan okul çocukları için yalın Türkçe ile yazılmış örnekler veriyor ve bundan güttüğü amacı şöyle açıklıyordu: "Rehber'imize ara sıra yalnız Türkçe sözlerle yazacağım. Umarım ki sevgili çocuklar böyle açık bir Türkçeyi okumakla daha çok sevineceklerdir; çünkü kolay kolay anlayacaklardır. Yazmak okumak içindir, okumak da anlamak içindir, anlatmak ise bundan sonra başlar."
Öğretmen Sadi, çocuklara verdiği yazışma örneklerinde, dile dolmuş bulunan Arapça ve Farsça sözcüklerin anlamayı ne denli güçleştirdiğini vurgulamaktan da geri kalmıyordu:
"Orada gezmekten usanmış, boş durmaktan sıkılmış olduğum için bana okuyup eğlenecek ne bulursan bul da gönder diyorsun. Ne bulayım? Bilmez misin ki bizim gibi çocukların anlayacağı dil ile yazılan sözler pek azdır. Hangisini göndersem yüzlerce Arapça, Farisice sözler karışmış, anlaşılması güç bir dil ile yazılmış olacak değil mi? Bunları okumak da ayrıca bir takım iç sıkıntılarına uğramak demektir."
Öztürkçe akımının öncülerinden olan bu dergi, ayrıca fen bilimlerine ve özellikle matematiğe ilişkin sorular ve bilmeceler de düzenlemekte, bunlara doğru cevap veren öğrencilerin adlarını ertesi nüshasında yayımlanmaktaydı. Bu nedenle derginin 24 Kasım 1897 günlü sayılarında soruların çözenler arasında, "Askeri Rüştiye son sınıf öğrencilerinden Mustafa Kemal'in adının da bulunması"2, onun sözkonusu derginin okuyucularından olduğunu ve daha o yıllarda Türkçecilik akımını izlediğini göstermektedir.
1- A. Ü. Elöve, Mustafa Kemal Selânik Rüştii Askeri Mektebi Son Sınıf Talebesi İken, Uludağ, s. 6-12.
2- a.g.e.

#yalnuk