Hunlar

Hunlar, her biri savaşçılıkta usta olan pek çok göçebe halkın oluşturduğu bir konfederasyon şeklinde örgütlenmiştir. Devletin liderine Tanhu ve Han gibi unvanlar verilir. Hunlar da Göktürkler gibi ağırlıklı olarak Tengri/Gök Tanrı inancına sahiptir ve Şamanistik gelenekleri bulunur.
Kadim bir tarihe sahip olan Hunların bilinen ilk hanları Teoman, en önemli hükümdarları ise Tanhu Mete’dir. Hunları tarihin gördüğü en güçlü devletlerden biri haline getiren, pek çok kavimi biat ettiren, gücünün korkusuyla Çin Seddi’nin inşa edilmesine sebebiyet veren ve Türk tarihindeki ilk düzenli ve profesyonel orduyu kuran Mete Tanhu’dur. Hunların büyük liderlerini sayarken Mete’nin dışında Avrupa Hunlarının büyük hükümdarı “Tanrının Kırbacı" Atilla’yı da unutmamak gerekir.
Hunlar aralarında pek çok Türk boyunun yanında Moğolları, Tunguzları, Yeniseyleri, Ugorları ve benzeri Orta Asya ve Avrasya halklarını içeren önemli bir kavimler topluluğudur. Hunların ana dili ön Türkçedir. Hun aristokrasisinde de ağırlıklı olarak Türk etkileri görülür, bu nedenle hükümdarları ve önemli yöneticileri genellikle Türk kavimlerinden gelir.
Hun İmparatorluğu Orta Asya’nın görmüş olduğu en görkemli devletlerinden biridir ve özellikle askeri alandaki uygulamalarıyla diğer Orta Asya devletlerine örnek olmuştur. Orta Asya, Çin ve hatta Avrupa’nın içlerine kadar devasa bir alanda tarihi değiştiren, kültürleri ve coğrafyayı şekillendiren etkileri olmuştur.

Temel Özellikleri

* Hızlı, yağmacı ve saldırı gücü yüksek (ancak savunma gücü zayıf) ordular
* Küçük sığınakları nedeniyle saldırılara karşı zayıf şehirler
* Agresif stratejileri uygulamaya oldukça uygun bir ulus

Hunlar veya Hun Türkleri, Kavimler Göçü ile Roma İmparatorluğu'nu istila etmesiyle bilinen göçebe kavimler topluluğuna verilen ortak addır. Hunlar; Ogurlar, Tunguzlar, Moğollar ve İrani kavimler ile birlikte Türk boylarından toplulukları da içeren birçok asyatik etnik gruptan meydana gelmiştir. Attila önderliğinde Avrupa Hun İmparatorluğu'nu kurmuşlardır. Büyük Hun İmparatorluğu'nu Türk boyları kurmuş, yönetmiş; Türk kültürü devlete şeklini vermiştir.

Batıya kayan Kuzey Hiung-nu olduklarına dair kanıtlanmamış bir tez mevcuttur. MÖ 3. yüzyılda bugünkü Kazakistan'dan Volga-Don havzalarına ulaştıkları tahmin edilmektedir. M.S. 375'te Hunların Ostrogotları (Doğu Gotları) içine alıp Vizigotları (Batı Gotları) kovması Kavimler Göçü'nü başlatmıştır. Hunlar Pannonia'ya (bugünkü Macaristan) yerleştikten sonra 433'te Batı Roma İmparatorluğu generali Flavius Aetius ile anlaşarak Pannonia ve Illyricum'un (bugünkü Slovenya, Hırvatistan ve Bosna-Hersek) bir kısmının hükümdarlığını Batı Roma İmparatorluğu'na kabul ettirmişlerdir. 441'de Attila önderliğinde Batı Roma İmparatorluğu'nu istila etmiş ve Hun İmparatorluğu'nu kurmuşlardır.

kaynak vikipedia
Not: İçerik, internetten alıntılanarak derlenmiştir…