Koyunhisar Muharebesi-İlk Osmanlı-Bizans Çarpışması

Diğer adıyla Bafeus Muharebesi diye de bilinen Koyunhisar Muharebesi, ilk Osmanlı-Bizans savaşı diye bilinir.18-27 Temmuz 1302 tarihinde meydana gelen savaşta galip gelen taraf Osman Bey komutasındaki Türklerdir.


Koyunhisar Savaşı’ın Nedeni
Sebebi, Bizanslıların, Osmanlı güçlerinin İzmit’e gelmesi korkusudur.Böylece o bölgedeki Bizans Tekfurları bir araya gelerek ilk başta kendileri Osmanlı Beyliği’ne savaş açmışlardır.


Bafeus Savaşı’ın Yeri
Savaş,  bugünkü ismiyle Hamidiye Köyü diye de bilinen Bursa’ya bağlı Koyunhisar’da meydana gelmiştir.


Savaş


Koyunhisar Savaşı Özet
Osmanlı Beyliği’ne karşı birleşen Bizans Tekfurları- ki bunlar Atrona, Kite ve Ketel Tekfurları- ve Bursa Valisi’ydi.Dönemin Bizans İmparatoru II. Andonikos Palaiologos da bu olaya destek çıkarak yaklaşık iki bin den fazla asker göndermiştir.Her ne kadar Bizans sağlam bir güç toplamış olsada Koyunhisar’dan (Baphaeon) Osmanlı Beyliği galip çıkmıştır.
Koyunhisar Muharebesi, bir yıpratma savaşı gibi geçmiş ve Bizans güçleri fazla zarara uğramadan dağınık bir şekilde de olsa İzmit taraflarına geri çekilebilmişlerdir.Ama Osmanlı Beyliği’nde ise üzücü bir kayıp vardır.Osman Bey’in yeğeni olan Aydoğdu Bey savaşta ölmüştür.Aydoğdu Bey’in kabri hala Koyunhisar’dadır.


Önemi ve Sonuçları
Savaş hem politik hem siyasi hem de askeri sonuçları açısından çok önemlidir.
İlk olarak Bizans Devleti bölgedeki Osmanlı Devlet’inin gücünü kendisi farkına varmış ve kabul etmiştir.Ayrıca savaşta Bizans Tekfurları yenildiğinde Bizans’ın önemli güçlerinden birini kaybetmiş ve devlet iyice zayıflamıştır.

Koyunhisar'ın yeri
Osmanlı Devleti kendi ülkesine toprak katarak, Bursa’yı kuzey tarafı dışında 3 yöndende çevrelemişlerdir.
Savaş Destansılaşmış ve tüm Anadolu’ya yayılmıştır.Osman Gazi bir kahramana dönüşmüştür. Tüm Anadolu’dan akın akın Osmanlı Ordusu’na katılmak için insanlar geliştir.
Ayrıca ülke beylikten, devlet ünvanını yine Koyunhisar Muharebesini’de elde etmiştir.