TÜRKLER VE ERMENİLER -3-


05.10.2013 Yazar: Prof. Dr. Selahattin ÇELEBİ

Geçen haftaki yazımızda belirtmiştik Anadolu coğrafyasında kadim millet 5000 yıldan beri TÜRKLERDİR. Bu bağlamdan yola çıkarsak acaba
bu 5000 yıllık sürede Ermenilerle Türkler arasında çatışmalar ne boyutta olmuştur. Ermeni? Türk çatışması birinci dünya savaşından önceki yıllarda yada asırlarda bu kadar şiddetli olmuş mudur? İslamiyet öncesi Anadolu coğrafyasındaki Türk-Ermeni ilişkileri dostlukları çatışmalarını detaylı olarak Tarihçiler bilir. İslamiyet'ten sonraki ilişkilere baktığımızda M.S yedinci asırdan sonra İslamiyet’in yayılma görevi tamamen Türklere bırakılmıştır.



Güçlü Avrasya Hristiyan devletlerle mücadele ve İslam'ın tebliği Türklerin omuzlarına yüklenmiştir. Osmanlı imparatorluğunun parçalanışına yani Sevr antlaşmasına kadar yaklaşık 1200 yıl bu coğrafyaya hakim olan millet Türklerdir. Ermeniler ise ikincil milletler arasında kayda değer sayıda, güçte ve önemde değildiler. Fakat Türkler nazarında sevilen, korunan ve devlet görevlerinde öne çıkarılan gruptalar. Birinci dünya savaşına Kadar aralarında önemli sayılacak hiçbir çatışma olmamıştır. Büyük Selçuklu imparatorluğu Anadolu Selçuklu devleti ve cihan devleti olan Osmanlı imparatorluğunun en şaşalı dönemlerinde bile Ermenilere en ufak zulüm yapılmamıştır. Sultan Alpaslan Malazgirt'te 200.000 üzerinde Romen Diojen komutasındaki Bizans ordusunu bozguna uğratırken en ufak bir ermeni siviline dokunmamıştır. Yavuz çaldırana giderken ve orada öz kardeşiyle savaşırken ermeni toplumuna en ufak bir zarar vermemiştir. Bu olayların sayısını arttırabiliriz özet olarak izah edersek bin yıldan fazla bu coğrafyada hatta bilinen yer kürede kahredici güçle hüküm süren bu millet çok küçük bir topluluk olan Ermenilere hiçbir zarar vermemişler hatta onları korumuşlar. Bu önemlidir neden? Çok güçlüyken katliam yapmamışlar da, çok zayıfken yapmış olsunlar? Bu sorunun cevabını çok iyi inceleyerek verirsek kimin haklı kimin haksız olduğu ortaya çıkar.