Hocalı Katliamı – Xocalı Soyqırımı

23 YIL ÖNCE BU GÜN BİR KATLİAM OLMUŞTU, HATIRLADINIZ MI?

Dağlık Karabağ bölgesinin en önemli tepelerinden birisinde

Kısaca Türk Tarihi 5

1923 YILI GELİŞMELERİ ;

LOZAN;

1) 14 – 15 Şubat 1923’de Lozan görüşmeleri İtilaf devletlerinin Kapitülasyonlar, borçlar , azınlık hakları ve boğazlar konusundaki ödün vermez tavırları yüzünden kesintiye uğrar.

2) 17 – 18 Şubat 1923 de !.İzmir İktisad Kongresi toplanır. Misak-ı İktisad-i denilen bu kongrede Milli Ekonomik kararların uygulanması kararlaştırılır yani kapitülasyonlar kaldırılır.

3) 1 Nisan 1923 de TBMM seçimlerin yenilenmesi kararını alır.(1.TBMM Kurtuluş savaşını kazanıp görevini tamamlamıştı. 2.Meclis ise Cumhuriyet İnkılapları gerçekleştiren meclistir)

4) 24 Temmuz 1923 Lozan antlaşmasının imzalanması.

LOZAN ANTLAŞMASININ ÖNEMLİ MADDELERİ ;

kapitülasyonlar tamamen kaldırılır.
Misak-ı Milli Sınırları içerisinde yaşayan herkes Türk vatandaşı olarak kabul edilir ve azınlık sorunu ortadan kalkar.
İtilaf devletleri en kısa sürede İstanbul’u ve Boğazları boşaltmayı kabul eder ve 2 ekim 1923 de İstanbul TBMM’ye geçer.
Yunanistan savaş tazminatı olarak Trakya’da Karaağacı bize bırakır Meriç nehri aramızda sınır olarak kabul edilir.
Yunanlılar sınırlarımıza yakın adalardaki silahları kaldırmayı kabul eder.
Güneydeki Suriye sınırımızın 1921 yılında Fransızlarla yaptığımız Ankara antlaşması aynen devam eder.
İngilizler Mondros’tan sonra işgal ettikleri Musul ve Kerkük’ten geri
çekilmeyince Irak sınırı konusunda bir antlaşma yapılamaz.
TBMM Osmanlıdan kalan Borçları Fransız para biriminden ödemeyi kabul eder.
5) 13 ekimde İstanbul yerine Ankara Başkent yapılır.

6) 29 Ekim 1923 ‘de Cumhuriyet ilan edilerek;

- Devletin ve rejimin adı belirlenmiş oldu.

- Devlet başkanlığı sorunu çözümlendi

- Meclis Hükümeti sisteminden , kabine sistemine geçilmiş oldu.

Oy birliği ile Cumhurbaşkanlığına Mustafa Kemal seçilir. Mustafa Kemal İsmet Paşayı Başbakan olarak belirler. TBMM başkanlığına da Fethi Bey seçilir.

LOZAN VE CUMHURİYET SONRASINA BIRAKILAN DIŞ SİYASİ SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ ;

1) Yabancı Okullar ve Patrikhane Sorunu ; Bu sorunlar Tevhid-i Tedrisat yasası, Milli Eğitim yasasının çıkarılması ve 1926 yılı Türk Medeni Kanunun hazırlanması ile çözümlenmiştir.

2) İngilizlerle Irak Sorunu (Musul-Kerkük sorunu) ; 1925 Şubatında Güneydoğuda Şeyh Sait ayaklanmasının başlaması ile Cumhuriyet ve Laiklik düzeninin tehlikeye düştüğünü gören M.Kemal geri adım atar 1926 da İngilizlerle imzalanan Ankara antlaşması ile Musul ve Kerkük kaybedilir.

3) Mudanya ve Lozanda, Türkiye ile Yunanistan İstanbul ve Batı Trakya dışındaki yerlerdeki Türk ve Rumları Karşılık değiş tokuş etmeyi kabul ederler. 

4) Lozanda Boğazlar TBMM’ye bırakılır ama boğaz trafiğinin düzenlenmesi Başkanı Türk olan Milletler cemiyetine ait bir komisyona bırakılır. Fakat 1930 lu yıllarda İtalya ve Avrupa’nın Avrupa ve dünya barışını tehdit etmesi sonucu Denetim tamamen Türkiye ye bırakılır.

5) Hatay sorunu ; Lozanda Fransızlarla İmzalanan Ankara Antlaşmasında bir değişiklik yapılmadığı için Hatay sınırlarımız dışında kalmıştır. Fransa’nın Suriye’nin bağımsızlığı ilan edip bu ülkeden çekilince Hatay halkının Türk olduğunu ispatlamak için M.Kemal sorunu Birleşmiş Milletlere götürür ve bölgede yapılan halk oylaması ile bağımsız Hatay cumhuriyeti kurulur (2 Eylül 1938).
Hatay 1940 yılında Türkiye’ye katılma kararını alır ve sorun çözülür. Bu nedenledir ki 2.Dünya savaşına girmeye gerek kalmaz.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI ( 1939 – 1945 ) ;

1.Dünya savaşında yenilen Almanya ve aldatılan İtalya , 2.Dünya savaşının saldırgan ülkeleri olur. Bunlara Doğu Asya ve Pasifik’teki ABD sömürgelerine göz koyan Japonya da katılınca 3’lü Miğfer devletler oluşmuş olur.

1930 lu yıllarda saldırgan ve yayılmacı politika izleyen İtalya ve Almanya komşularını işgallere başlarlar. 1930 Eylülünde Ruslarla anlaşan Almanya’nın Polonya’yı işgali 2.Dünya savaşının başlamasını sağlar. Savaşın ilk yıllarında Polonya’dan sonra Fransa’yı da işgal eden Almanlar büyük başarı sağlarlar.
İtalyanlar da Balkanlar ve Kuzey Afrika da ilerlerler.

1941 Aralığında Havai adalarındaki ABD donanmasına saldıran Japonlar ABD’nin de savaşa katılmasını sağlarlar. Avrupa da da güçlendiğini sanan Almanlar Rusya ya savaş açınca bu kez saldırganlara karşı ABD , İngiltere , Rusya ve Fransa’nın katıldığı Müttefik devletler grubu oluşur.

Müttefikler önce Kuzey Afrika ve Sicilya üzerinden İtalya’ya saldırıp bu ülkeyi saf dışı bırakırlar (1943) Müttefikler 1944 yılında İngiltere’den Manş denizi yoluyla Normandiya Çıkartmasıyla Fransa’yı Alman işgalinden kurtarırlar.

ABD doğuda ‘da Japonya’yı dize getirmek için 1945 Ağustosunda Hiroşima ve Nagazakiye atom bombası atarak Japonya’yı teslim alırlar. 2 dünya savaşı sonucunda toprak paylaşımında anlaşmazlılar çıktığı için Lozan gibi bir antlaşma yapılmaz.

CUMHURİYET DÖNEMİNDE SİYASİ PARTİLER VE DEMOKRASİNİN GELİŞİMİ ;

Lozandan sonra ‘.TBMM döneminde demokratikleşme çalışmaları başlatan M.Kemal 9 eylül 1923’de adına daha sonra Cumhuriyet eklenen Halk Partisini kurulmasını sağlar.

29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin ilanı ile devletin ve rejimin adı konulunca 1924 yılında da halifeliğin kaldırılmasıyla Laiklik gelince çok partili demokrasinin de gelmesi düşünülür. 1924 Kasımında Kazım Karabekir , Rauf Orbay , Ali Fuat, Refet Bey gibi ünlüler Terakki Perver Cumhuriyet partisini kurarlar. Partimiz halkın dini duygularına saygılıdır diyerek CHP ile farkını ortaya koyan Terakki Perver bir anda Cumhuriyet ve Laiklik karşıtı güçlerin partisi durumuna gelir.
13 Kasım 1925’de de Cumhuriyet düzenini yıkmaya yönelik Şeyh Sait ayaklanması meydana gelince Cumhuriyet düzenini korumak için Takrir-i Sükun yasası çıkartılır. Doğuda seferberlik ilan edilir , hükümet değişikliğine gidilir.
İngilizlerinde rolünün olduğu bu ayaklanma kısa sürede bastırılır. Üyeleri bu isyanda yer aldıkları gerekçesiyle Terakki Perver 5 Haziran 1925 de kapatılır.


Terakki Perverin kapatılmasından sonra başta Medeni yasa olmak üzere Cumhuriyet ve Laiklik düzeninin yerleşmesini sağlayacak çok sayıda inkılap gerçekleştirilir.

1929 yılında ABD’de başlayıp Dünyayı etkileyen Ekonomik bunalım Türkiye’nin de yeni önlemler almasını gerektirir.. ekonomik anlayışıyla CHP’den farklı Serbest Cumhuriyet Fırkasının kurulması sağlanır.(Ağustos 1930) 

Fethi beyin kurduğu bu partide kısa sürede Cumhuriyet ve rejim karşıtı kişilerin eline geçer , durumun kötüleştiğini gören Fethi Bey aralık 1930 da partisini fesih eder. 23 Aralık 1930 da Cumhuriyeti yıkmaya yönelik olarak gerçekleşen Menemen olayı bu partinin de kapatılmasının isabet olduğu gerçeğini ortaya çıkartır.

Atatürk’ün ölümünden sonra da 2.Dünya savaşının başlaması sebebiyle Türkiye çok partili yaşama 1945 den sonra geçebilir. CHP’den ayrılan Adnan Menderes , Refik Karaltan , Ali Fuat köprülü ve Celal Bayar Demokrat Partiyi kurarlar. Demokrat parti 14 Mayıs 1950 seçimleri ile İktidar olurken CHP’de Muhalefet partisi olur. Celal Bayar da yeni Cumhurbaşkanı olur.

ATATÜRK İLKELERİ ;

Mustafa kemal ; Milliyetçilik , Cumhuriyetçilik , Halkçılık , Laiklik ,
Devletçilik ve İnkılapçılık ilkelerini Atatürkçülük veya Kemalizm denilen bir ideolojiye dönüştürmeye çalışmıştır. Bu ilkeler birbirinden ayrı yorumlanıp değerlendirilemez.

1) MİLLİYETÇİLİK ; Tam bağımsızlık , ulusal birlik ve beraberlik ülküsü , milli egemenlik anlayışı , ulusal sınırlar içerisinde bağımsız yaşama düşüncesi O’nun Milliyetçilik anlayışının ifadesidir. Irkçılık ve din anlayışı gibi etnik temellere dayanmaz.

2) CUMHURİYETÇİLİK ; O’nun Cumhuriyetçilik anlayışı ;Ulusal egemenlik ve ulusal iradenin ulus yönetimine aynen uygulanmasına dayanır. Tam demokrasi ve insanların eşitliği ilkesini ön görür. Seçimlerle herkesin seçme ve seçilme hakkına sahip olmasını kabul eder.

3) HALKÇILIK ; Herkesin yasalar önünde eşit olmasını ön gören Halkçılık, Milliyetçilik ve Cumhuriyetçilik ilkelerini tamamlayan özelliklere sahiptir. Bu anlamda sınıfsız toplum anlayışı ülkenin gelişip kalkınması için iş birliği ve dayanışma ama sonun da da kazanılanların halkça ve adaletlice bölüşülmesi demektir. Anayasamızda sosyal devlet anlayışıyla yer almaktadır.

4) LAİKLİK ; Devlet ve hukuk düzeninin Dine değil akla ve bilime
dayandırılmasını ön gören laiklik anlayışı insanlara din ve vicdan özgürlüğünü ön görür. Hiç kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur ilkesine dayanır.

5) DEVLETÇİLİK ; Zamanla tamamlanmış , 1930’lu yıllarda birinci 5 yıllık ekonomik kalkınma planlarıyla uygulamaya konmuştur. Kapitalizm ve Kominizim anlayışından farklıdır. Ülkenin ekonomik alandaki gelişimi özel sektörün ve devletin birlikte yürütmesini öngörür.

6) İNKILAPÇILIK ; Yenileşme , çağdaşlaşma , her alanda gelişip yükselme duygusudur. Atatürk’ün gençliğe hitabı inkılapçılık anlayışının en güzel ifadesidir.

25 Kasım 1925 ; Şapka Kanunun Kabul edilmesi
30 Kasım 1925 ; Tekke ve Zaviyelerin kapatılması
26 Aralık 1925 ; Uluslar arası saat ve takvimin kabulü
17 Şubat 1926 ; Medeni kanunun kabulü
28 Ekim 1927 ; İlk Nüfus sayımı
1 Kasım 1928 ; Yeni Latin alfabesinin kabul edilmesi
12 Nisan 1931 ; Türk Tarih kurumunun açılması
12 Temmuz 1932 ; Türk Dil Kurumunun açılması
18 Temmuz 1932 ;Türkiye’nin milletler cemiyetine üye olması
21 Haziran 1934 ; Soyadı kanunu
15 Mayıs 1945 ; Türkiye’nin Birleşmiş Milletlere girmesi
18 şubat 1952 ; Türkiye’nin Natoya girmesi



Kısaca Türk Tarihi 4

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI GELİŞMELER ;

Birinci dünya savaşının galibi devletler Wilson ilkeleri ve Rusya’nın savaştan çekilmesi ile oluşan yeni durumu değerlendirmek ve yendikleri devletleri nasıl antlaşmalar imzalatacaklarını belirlemek için 1919 ocağında Uluslar arası Paris Barış Konferansını düzenlediler. Osmanlı topraklarında Ermenistan ve Kürdistan devletlerinin kurulması kararını aldılar. İtalyanların payı olan Batı Anadolu topraklarını Yunanlılara verdiler ve İtalya’yı küstürdüler. Doğrudan toprak işgali yerine manda ve himayecilik sistemini benimsediler.

Kısaca Türk Tarihi 3

ORDU ;

Ordu ;Kapıkulu askerleri , eyalet askerleri , akıncılar ve Yardımcı kuvvetlerden oluşurdu.

FATİH DEVRİ ;

İSTANBULUN ALINMASI ;

Kısaca Türk Tarihi 2

ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİNİN KURULUŞU ;

Anadolu Selçuklu Devletinin kurucusu Selçuk Beyin oğullarından Arslan Beyin Torunu Süleyman Şahtır. Önce Konya çevresini ele geçirdi ve sonra Batı Anadolu’ya yöneldi. 

Kısaca Türk Tarihi 1

TÜRKLERİN ANA YURDU VE GÖÇLER ;

Türklerin en eski vatanları Orta Asya’dır. Göçlerin nedenleri; Aşırı kuraklık, şiddetli kışlar, has-talıklar , çatışma ve savaşlar.

ASYA HUN DEVLETİ ;

İlk hükümdarı Teoman’dır. Hunlar Teoman ve oğlu Mete zamanında çok güçlendiler ve geniş bir alana yayıldılar. Çinliler Hun akınlarını engelleyebilmek için Çin seddini yaptılar. Mete Çinlileri vergiye bağladı. M.Ö 1. yüzyıl sonlarında Hunlar ikiye ayrıldı ve Çin egemenliğine geçtiler.

Kavimler göçü ve sonuçları;

Hun devletinin yıkılmasından sonra bazı kuvvetli Hun boyları Hazar denizinin kuzeyinden batıya doğru göç ettiler. Balamir komutasındaki Hunlar önlerine çıkan kavimleri egemenlikleri altına aldılar. 375 lerde başlamış ve 500 lere kadar devam etmiştir.

Sonuçları;

- Roma imparatorluğunun çöküşü hızlandı. 395 de ikiye ayrıldı 476 batı roma imparatorluğu yıkıldı.

- Avrupa’nın etnik çehresi değişti

- Avrupa da bir karışıklık dönemi yaşandı.

- Cermenler Avrupa’ya yerleşti.

AVRUPA HUNLARI ;

Attila zamanında en güçlü dönemlerini yaşadılar. Orta Avrupa'ya egemen oldular.
Attila'nın ölümünden sonra dağıldılar.

GÖKTÜRKLER ;

Hun devletinin parçalanmasından sonra Türkler Avarlar'ın egemenliğine geçmişti.
Bumin kağan Avarlara karşı ayaklanarak (552) Göktürk Kağanlığını kurdu.
Göktürkler yazıyı ilk kullanan ve adına ilk defa Türk diyen kavimdir.

Bumin kağanın ölümünden sonra Göktürkler ikiye bölündüler ve iyice zayıfladılar.
681 de Kutluk Kağan Göktürkleri yeniden bir araya getirerek 2.Göktürk devletini kurdu. Bu kağanlığın en parlak dönemi Bilge kağan , Kültigin ve Vezir Tonyukuk dönemindedir. 745 de yıkıldı ve yerine Uygur Kağanlığı kuruldu. Göktürklerden günümüze kalmış en önemli eser Orhun kitabeleridir.

UYGURLAR ;

Önceleri Orhun nehri boylarında yaşamışlardır. Daha sonraları Moğol ve Kırgız saldırıları sonucu Doğu Türkistan’a yerleşmişlerdir. Uygurlar Karluk ve Bismillarla birleşerek Göktürk devletini yıkmışlardır. Yerleşik hayata geçen ilk Türklerdir. Mani dinin etkisinde kaldılar ve savaşçılık yeteneklerini kaybettiler( mani dini et yemeyi yasaklıyordu). 840 ta Kırgızlar tarafından yıkıldılar.

DİĞER TÜRK DEVLETLERİ;

1) KIRGIZLAR ; 840 ta Uygur devletini yıkarak Ötügene yerleştiler.

2) SİBİRLER ; Çeşitli boyların baskısı sonucu göç ederek Kuzey Kafkasya’ya yerleşmişlerdir.

3) AKHUNLAR ; Asya Hun devleti dağıldıktan sonra güneye inen Hun koludur.

4) AVARLAR ; Balkanlara yerleşmişlerdir. Doğu Avrupa’nın etnik yapısını değiştirmişlerdir.

5) HAZARLAR ; Museviliği benimsemişlerdir. Daha sonraları Hıristiyanlık ve Müslümanlıkta yayılmıştır.

6) BULGARLAR ; Bulgarlar Hun boyları ile karışan Ogur adında bir Türk boyundan gelmektedirler.

7) TÜRGİŞLER ; Yerleşik hayata geçmişlerdir.

KARLUKLAR ; Müslüman ilk Türk Topluluklarıdır.

9) MACARLAR ; Hıristiyanlaşmışlardır. Slavların arasına girerek onların birleşmelerini engellemişlerdir. Balkan topluluklarının Cermenleş-mekten kurtarmışlardır.

10) UZLAR (OĞUZLAR); En büyük Türk boylarındandırlar. Selçuklu ve Osmanlı devletlerini kurmuşlardır.

İSLAM TARİHİ ;

Hz Muhammed’in Hayatı ;

Miladi takvime göre 571 yılının 17 nisanında Mekke de dünyaya gelmiştir. 8
Haziran 632 da hayata gözlerini kapadı.

İslamiyet’in doğuşu ;

40 Yaşında Peygamber , 43 Yaşında Resul oldu. Kendisine inanan ilk Müslümanlar ;


Karısı Hatice , Hz Ebubekir , Zeyd , amcasının oğlu Hz Ali , Hz Osman.

Hicret ; Hz Muhammed’in 20 eylül 622 de medineye göç etmesi.

HZ MUHAMMEDİN SAVAŞLARI VE SEFERLERİ ;

BEDİR SAVAŞI (624) ;

Müslümanların Mekkelilerle yaptığı ilk savaş. İslamın tanınmasında önemli rol oynamıştır.

UHUD SAVAŞI (625) ;

Ebusüfyan komutasında 3000 kişilik bir ordu ile saldırdı.

HENDEK SAVAŞI (627) ;

HUDEYBİYE BARIŞI ( 628) ;

HAYBER SEFERLERİ (629) ;

MEKKENİN ALINMASI (630) ;

DÖRT HALİFE DEVRİ ;

1) Hz Ebubekir Devri (632-634)

2) Hz Ömer Devri ( 634 – 644 )

3) Hz Osman Devri ( 644 -655 )

4) Hz Ali Devri ( 656 -661 )

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ ;

KARAHANLILAR (932 – 1212 ) ; Türklerin göçebelikten yerleşik hayata başlamaları döneminde ortaya çıkmış ilk Türk devletidir. İlk kez Türk –İslam sentezini uygulayan devlettir.

GAZNELİLER (963 – 1183) ; Kurucusu Alp Tekin.

BÜYÜK SELÇUKLU İMPARATORLUĞU (1037 – 1157)

Kurucuları Türklerin büyük kolu olan Oğuzlardır. Kurucusu Selçuk bey. Selçuk beyin ölümünden birlik bozuldu ve parçalandılar. Selçukluların bir bölümü Selçuk beyin oğlu Aslan beye , bir bölümü de torunları olan Tuğrul ve Çağrı beye bağlandılar. Tuğrul bey Nişabur kentinde büyük mücadeleler göstererek adına hutbe okuttu ve böylece Büyük Selçuklu Devletinin temellerini atmış oldu. (1037)


DANDANAKAN SAVAŞI (1040) ; Gazneliler ile Selçuklular arasında olmuştur.Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. Türkmenler tarih sahnesine bu savaştan sonra çıkmışlardır. Gaznelilerin yenilgisiyle sonuçlanmıştır.

MALAZGİRT SAVAŞI (1071) ; Bizans imparatorluğu ile Selçuklu imparatorluğu arasında Van gölünün batısındaki Malazgirt yakınlarında gerçekleşmiştir.
Selçuklu komutanı Alpaslan’dır.

MELİKŞAH DÖNEMİ (1072 – 1092) ; Alparslan’ın ölümünden sonra yerine oğlu Melik şah geçmiştir. Bu dönemde Selçuklu devleti zayıflamıştır.

HAÇLI SEFERLERİ ; 11. ve 12. Yüzyıllarda Batılı Hıristiyanlar tarafından Kutsal yerleri Müslümanlardan almak için yapılmış olan büyük seferlere Haçlı seferleri denir.

Haçlı seferlerinin sonuçları ;

Papanın ve kilisenin otoritesi sarsıldı. Müslümanlarla Hıristiyanlar birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı buldular.

Avrupalılar Akdeniz de bir varlık olarak ortaya çıktılar.
Doğu ile batı arasındaki ticaret gelişti.
Derebeylerin güçleri azaldı
Bazı Akdeniz limanları gelişti
Pusula ve barut Avrupa’ya götürüldü.
Avrupalılar Arap rakamlarını kullanmaya başladılar.
Türklerin Avrupa’ya ilerleyişleri gecikti.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ (1077 – 1308);

Türkler Malazgirt savaşından sonra Anadolu'ya yerleşmek için göçlere başladılar.


ANADOLUDA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ ;

SALTUKLAR ; Erzurum ve dolaylarında Ali Bin Ebulkasım tarafından kuruldu (1071 – 1201)

MENGÜCEKLER ; Mengücek Gazi’nin kurduğu bu beylik Erzincan ve çevresine yerleşmiştir. (1071 – 1252)

DANİŞMENTLİLER ; Melik Ahmet Danişment Gazi tarafından Sivas, Tokat ve Kayseri yörelerinde kurulmuştur.

ARTUKLULAR ; Artuk bey tarafından Mardin , Diyarbakır ve Harput dolaylarında kurulmuştur.(1101 – 1409)

İranda 40 milyon Türk Ayakta

Azərbaycanın Tiraxtor futbol komandası ilə İranın istiqlal komandasının yarışı

(Futbol takımları)

KURT YÜRÜYÜŞÜ..!


Önde sürünün en zayıf, hasta 3 kurdu gider. Pusuda ilk onlar ölecekler! Diğer görevleri de arkadan gelenler için karda ilk yolu onlar açarlar.

Orhun Yazıtları Müzeye Taşınırken Çekilmiş Fotoğraflar ve Müzedeki Bugünkü Hali

MOTAP Moğolistan'daki Türk Anıtları Projesi
Moğolistan'da Orhun vadisinde, Göktürk Anıtlarının en önemlilerinin yer aldığı Bilge Kağan ve Kültiğin külliyelerinde ve Nalayhan'da yer alan Tonyukuk külliyesinde yapılan koruma – onarım çalışmaları 2000-2007 yılları arasında yürütülmüştür.

İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı

İslamiyet öncesi Türk edebiyatı, M.Ö. 4000'li 3000'li yıllardan başlayarak Türklerin İslamiyeti kabul ettiği XI. yüzyıl ortalarına kadar sürer. Bu uzun dönemin Köktürkler'e ait yazılı anıtların ortaya konduğu M.S. VI. yüzyıla kadar olan bölümü sözlü edebiyat dönemi olarak adlandırılır.

Ebu Cafer Muhammed'in Sultan Alpaslan'a Duası



                      Sultan Muhammed Alpaslan

Sultan Alpaslan'ın şeyhi Buharalı Ebu Cafer Muhammed, korkusuz sultanı önce mana yolunda eğitip, sonra müjdeyi verdi: "Sen Diyar-ı Rum'un kapısını kapanmamak üzere İslam'a açacaksın." 

Kurtuluş Ruhu...

1838 yılında İngiltere ve diğer Avrupa devletleri Osmanlı ile Balta Limanı ticaret antlaşmasını imzaladı.. Buna göre:

‘Devletin elindeki tekeller kaldırılacak. Özelleştirme yapılacak ve yabancı mallar serbestçe Türkiye’ye girebilecekti.. Ayrıca yabancılar Türkiye’de diledikleri şekilde çalışma özgürlüğüne sahip olabileceklerdi.’

Babür Şah

Hindistan’daki en büyük İslâm devleti olan Gürgâniyye Devleti’nin kurucusu, edîb, âlim ve tasavvuf ehli, Hanefî mezhebi fıkıh âlimi. İsmi, Zahîrüddîn Muhammed Bâbür’dür. 6 Muharrem 888 (m. 14 Şubat 1483) târihinde Özbekistan’ın Fergâna şehrinde doğdu. 5 Cemâzil-evvel 937 (m. 26

Yunus Emre

Türk halk şairlerinin tartışmasız öncüsü olan ve Türk’ün İslam’a bakışını Türk dilinin tüm sadelik ve güzelliğiyle ortaya koyan Yunus Emre, sevgiyi felsefe haline getirmiş örnek bir insandır.

İmam Buhari

Kur’an-ı Kerim'den sonra en kıymetli kitap olan Sahih-i Buhari adıyla meşhur hadis kitabını yazan büyük hadis âlimidir. İsmi, Muhammed bin İsmail olup, künyesi Ebu Abdullah’tır. Hadis

Hacı Bayram Veli

Asıl adı, Numan bin Ahmed, lakabı "Hacı Bayram"dır. 1352 (H. 753) yılında Ankara'nın Çubuk Çayı üzerinde Zülfazl (Solfasol) köyünde doğdu. Hacı Bayram Veli, 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu'da yetişti. Eserlerini Türkçe olarak yazarak Türkçe kulanımını Anadolu'da önemli şekilde etkiledi.