2 Bin Yıllık Gizemli Karız Türk Kanallarını Biliyor muydunuz?

Çölün 100 Metre Altında 5 Bin Kilometrelik Kanaldan Gelen Bereket...
Deniz seviyesinin altında olan Turfan vilayetinin merkezi olan Turfan şehri, su kaynakları bulunmayan ve iklimi son derece kurak bir bölgede bulunuyor.

Bölgedeki su sıkıntısından ötürü 2.500 yıl önce Tanrı Dağlarından Turfan istikametinde toplam uzunluğu 5 bin 272 kilometre olan yer altı su kanalları inşa ediliyor. O tarihten sonra bölge, cenneti andıran güzel manzaralara sahip oluyor ve her türlü tarım ürünü yetişiyor.

Turfan`ın su ihtiyacının yüzde 30`u, hala bu yer altı kuyuları olan Karız kanallarından sağlanıyor. Tarihte kuyu kanalları olarak adlandırılan Karız kanalları, yöre insanlarının Tanrı Dağlarında eriyen kar sularının yer altına sızmasından oluşan sudan yararlanması için inşa edilen bir sulama projesi.

Çinliler tarafından `Yer altındaki büyük kanal` olarak adlandırılan Karız kanallarının 2.500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor.

Karız kanalının tarihini ve şimdiki özelliklerini anlatmak üzere oluşturulan sergi, bölgeyi ziyaret edenler tarafından büyük ilgi görüyor.

Karız kanalı müzesinde yer altı su kanallarının üç boyutlu maketi, insanoğlunun doğa koşullarına nasıl meydan okuduğunu net bir şekilde gösteriyor.

Tanrı Dağlarından yüzyıllardır bölge halkına hizmet veren yer altı kanalları 1,5 metre yükseklikte, 60-70 cm genişlikte inşa edilmiş ve günde 858 metreküp su taşıyor. Ancak bugün bu oran neredeyse üçte bir oranında düşmüş durumda.

Yüzlerce kanalın bulunduğu bölgede halen bağcılık faaliyetinin yanı sıra akademik zirai çalışmalar da yapılıyor.

ALEV DAĞININ ÜZÜMLERİ

Yıl boyunca neredeyse hiç yağış almayan Turfan`ın ikibeşyüz yıllık su kanallarıyla sulanan ünlü üzüm bağları, vilayetin en büyük gelir kaynağı.

Turfan`da hayatın her safhasında üzümün rolü var. Yaklaşık 500 çeşit üzümün yetiştirildiği vilayette üzümden hem şarap yapılıyor hem de taze ve kurutulmuş halde piyasaya sunuluyor.

Üzümlerin sofralık özellikleri ağır basıyor, çünkü ince kabuklu, çok lezzetli üzüm türleri, Turfan`da bolca yetiştiriliyor.

Kuru üzüm çeşitlerinde, üzümün kurutulma aşaması da üzümün değerinde büyük rol oynuyor. Özel olarak yapılan asmalarda dalında kurutulan üzümlerin yanı sıra açık havada, gölgede, rüzgarın etkisiyle kurutulanlar bir yanda, kerpiçten yapılmış özel depolarda kurutulan üzümler diğer yanda tüketiciye sunuluyor.

Vilayeti ziyaret edenler, kültürel ve tarihi mirası ziyaret ettikten sonra Çinliler tarafından Hou Yan Şan olarak adlandırılan Alev Dağı arasındaki yeşilliklerle kaplı `Üzüm Vadisinde` Uygur kültürü, müzikleri, dansları ve misafirperverliğiyle yorgunluğunu gideriyor.

Konuklara üzüm çeşitlerinin ve üretim şekillerinin sergilendiği bağlar gezdiriliyor, bilgi veriliyor ve tattırılıyor.
Alev Dağının eteklerinde 16 kilometrekarelik alanda kurulan üzüm vadisinde 10 bin Uygur aile, hem üretim yapıyor hem de yut içinden ve dışından gelen misafirleri ağırlıyor.


Karız Kanalları, Orta Asya’da, Turfan Bölgesinde yapılmış Yeraltı Su Şebekesi Sistemidir. Dünya uygarlık tarihinin en önemli buluntularından biridir. Orta Asya’daki büyük uygarlık birikimini gözler önüne seren Karız Kanalları, Tanrı Dağlarından topladığı suyu 60 km çölün altından geçirerek Turfan’daki yerleşim birimlerine götürüyor. Aralıklarla açılan kuyular yardımıyla tarım alanları sulanıyor.

Tanrı Dağları ile Turfan arasındaki bölge çöldür. Buradan geçecek suyun buharlaşarak yok olmaması gerekmektedir. Bunun için Karız Su Kanalları yeraltında inşa ediliyor. Bu kanalları yaklaşık 100 metre yerin altında konumlandırmanın amacı, güzergâhın geçtiği çölün +40 derece sıcaklığı düşünülerek buharlaşmanın engellenmesi, böylece su kaybının önlemesidir.

Kanalın derinliği 110 metreden başlıyor. Kanallar çölün altında ağ gibi örülmüş durumda. Yer altı su kanallarının toplam boyu 5000 km. yi geçiyor. Bu kanal ağında belli aralıklarla kuyular açılmış. Kuyular 90, 80, 70, 60 en son Turfan’ da 10 metrenin altıda. Sistem tamamıyla yer çekimi kuvveti ile çalışıyor.


Çinliler bu kanalları ülkelerindeki üç harikadan biri olarak gösteriyorlar. Bu kanallar bundan 2500 yıl önce M.Ö 500 ‘lerde Uygur Türkleri tarafından yapılmış. Eğim, açı, suyun akışının sağlanması, doğru yönde gidilip gidilmemesi; bunların yapılabilmesi için büyük bilim gerekli.



.