Torku'yu "TORKU" Yapan Kişi: Recep Konuk

Recep Konuk - İş Hayatı

İş hayatına memuriyet ile atılan Recep Konuk, mezuniyetinden sonra Şanlıurfa’da öğretmen olarak göreve başladı. 1985 yılına kadar Bozova İlçesinde lise öğretmenliği, Lise ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Öğretmenlik yaptığı dönemde ayrıca İşletme Fakültesine devam etti.


1985 yılında Devlet memurluğu görevinden kendi isteğiyle ayrılarak, Çumra’ya döndü ve serbest ticarete atıldı. 9 yıl süren başarılı ticaret hayatının 5 yılı vergi rekortmenliğiyle geçti. Bu dönemde tarım ürünleri ile tarım makine ve ekipmanları ticareti yapan bir işletme kurdu. Halen Konuk ailesinin geçimini sağlayan aile işletmesini siyasete atılınca aile fertlerinin yönetimine devretti.

27 Mart 1994 mahalli idareler seçimlerinde Çumra Belediye Başkanlığına seçildi. Belediye Başkanlığı döneminde Türkiye’nin belediye öncülüğünde yapılan ilk toplu konut uygulamasını başlattı. Kentsel dönüşüm projeleri ile çevre düzenlemeleri gerçekleştirdi. Çatalhöyük’ün turizme kazandırılması için girişim başlattı, sosyal tesisler yapılmasına öncülük etti, Türkiye'nin en büyük Sulama Birliğini 1995 yılında kurdu.

Recep Konuk yine Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde pancar ekim alanlarının daralmasının önüne geçecek bir projeye daha start verdi ve 18 arkadaşıyla birlikte Çumra Şeker A.Ş’yi kurdu.

O dönemde kurduğu şirketle Çumra Şeker A.Ş.’nin ruhsatını çıkardı, projesini hazırlattı, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanlığı döneminde de fabrikanın ruhsatını bedelsiz olarak Konya Şeker’e devretti.

20.07.1999’da Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığına, 31.08.1999 tarihinde Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığına hemen ardından da PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Konuk, 2000 yılında Konya Şeker fabrikasında rehabilitasyon yatırımlarını başlatarak yeni yatırımlar için ilk adımı attı. Sadece melasta kalan şekerin kazanılması, enerjinin tasarruflu kullanımı ve üretim prosesinde otomasyona geçilmesi gibi değişimlerle kurumda 14 yılda yaklaşık 238 milyon dolar tasarruf imkânı oluşturan yenileme yatırımları sonucunda yatırımlar için ilk can suyunu oluşturacak finansman sorununu sağlam bir kaynak ile ve iç dinamikleri harekete geçirerek çözen Konuk, göreve geldiğinde bir fabrikası olan ve sanayi faaliyeti pancar şekeri üretiminden ibaret olan Konya Şeker’in 7 sanayi kampüsünde 5 ana sektörde faal bir şirket haline gelmesini sağladı.


Konuk’un öncülüğünde 14 yılda 2,6 milyar dolarlık fiili yatırıma imza atan Konya Şeker’in her yıl üretim kalemlerine yeni ürünler eklenirken, üreticinin sadece şeker pancarına güvence olabilen Konya Şeker, bugün çiftçinin şeker pancarının yanı sıra patates, mısır, buğday, arpa, ayçiçeği, kanola, süt ve besisini de işlemeye başladı. Konya Şeker’e kazandırdığı yatırımcı kimliği sosyal sorumluluk projeleriyle zenginleştiren Recep Konuk, eğitimden spora, sağlıktan ağaçlandırmaya iddialı projelere imza atarken, hem kurumun sağladığı doğrudan istihdam rakamlarını hem de tarlada istihdam ile dolaylı istihdam rakamlarını katladı. Konya Şekeri yaptığı yatırımlarla katma değerli alanlarda da aktif hale getiren Recep Konuk, iç pazardaki büyümenin yanı sıra kurumun dış pazarlara yönelmesini sağlarken, ülkemizin ithalatla karşıladığı bazı ürünlerin Konya Şeker ve iştirakleri tarafından üretilmesiyle ülke ekonomisine de katkı yaptı.