Türk Büyükleri: Prof. Dr."Cevat HEYET"

manas haray paylaşımı:

24 Mayıs 1925 tarihinde Tebriz’de doğan
Prof. Dr."Cevat HEYET" 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur..

1961 yılında İran’da ilk açık kalp ameliyatını yapan Prof. Dr. HEYET, ilk kalp kapakçığı değiştirme, insanlarda böbrek nakli, köpeklerde kalp nakli ameliyatlarını 1969 yılında gerçekleştirmiştir. İran’da kalp cerrahisinin kurucusu ve öncüsü olarak kabul edilmiş, bu başarılarından dolayı 1983 yılında Paris Cerrahi Akademisine üye seçilmiştir.

1956 yılında babası Mirza Ali HEYET ve kardeşi Firuz HEYET’le İran-Türkiye Dostluk ve Kültür Cemiyetini kurmuş; İran-Türkiye dostluk ve kültürel ilişkilerini geliştirmeye çalışmıştır.

İran’da Varlık dergisini yayınlayan Prof. Dr. HEYET, dergide Azerbaycan-Türk dili, edebiyatı, tarihi ve folkloruyla ilgili makaleleri didaktik metotla yayınlamıştır. Bundan başka anılan konularda yedi kitap yazmış, arkadaşı merhum Prof. Dr. H. NUTKÎ ile İran’da ilmî Türkoloji’nin temelini atmıştır

Türkoloji hakkında yaklaşık 300, cerrahi alanında 100’e yakın makalesi dört dilde yayınlanmıştır.

1993 yılında Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Korkmaz HAKTANIR’la Tahran’da Türk Kültür Merkezini açmış ve İranlı öğrencilerin Türkiye’de öğrenim görmelerine katkı sağlamıştır.

Mukayesetü’l Lügateyn (İki Dilin Mukayesesi)ve Türk Dilinin ve Lehçelerinin Tarihî Seyri isimli kitapları Türk Dil Kurumu yayınları arasında yer alan Prof. Dr. HEYET’in diğer kitapları şunlardır:

-Azerbaycan Edebiyatına Bir Bakış, 2 cilt

-Azerbaycan Şifahî Halk Edebiyatı

-Türklerin  Tarihi ve Ferhengine (Kültür) Bir Bakış

-Edebiyatşınaslık
İNTERNETTEN